Το χωριό μας

Ένα όμορφο και γραφικό χωριό 220 km περίπου από την Αθήνα. Τοποθετείται στην περιοχή της επαρχίας Γορτυνίας, στο δυτικό μέρος της Αρκαδίας, πλησίον του ποταμού Αλφειού και ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας.

Αποτελείται από τους οικισμούς Άνω και Κάτω Ριζοσπηλιά (με υψόμετρα 420 μ. και 300 μ. αντίστοιχα), που απέχουν μεταξύ τους 1500 περίπου μέτρα. Η οδική πρόσβαση στο χωριό γίνεται είτε από την Καρύταινα είτε από την Δημητσάνα, μέσω Παναγιάς.

Το χωριό ονομαζόταν παλαιότερα Στρούζα, προφανώς σλάβικο τοπωνύμιο, ενώ τη σημερινή του ονομασία την έλαβε το 1924.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ

                                                                                 
                          
                                                                                                                      
 Αγαπητοί Πατριώτες το Δ.Σ του Συλλόγου μας
σας ευχαριστεί 
για την συμμετοχή σας στις καλοκαιρινές  εκδηλώσεις στο χωριό μας. Επίσης εύχεται σε όλους 

Καλό Φθινόπωρο και
 στα παιδιά μας, που είναι το μέλλον της Ριζοσπηλιάς 
Καλή σχολική χρονιά.!!!!

       Πολλοί Ριζοσπηλιώτες φέτος,  όσο ποτέ άλλοτε, παραβρέθηκαν στο χωριό μας παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας που όλοι βιώνουμε. 
       Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις 
  • Ο εορτασμός για την Αγ. Κυριακή έγινε μόνο με εκκλησιασμό και Αρτοκλασία από τον Σύλλογο, λόγω πένθους. 
  • Στις 22 Αυγούστου  το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός στο εκκλησάκι της Παναγίτσας,
  • Στις 23 Αυγούστου το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία Λειτουργία και αρτοκλασίες από τον Σύλλογο και από Πατριώτες όπου έψαλλαν οι ψάλτες μας (τα παπαδοπαίδια Παναγιώτης και Ιωάννης ) που είναι πάντα μαζί μας,  Φέτος όμως μας τίμησε με την παρουσία του αλλά και με την μελωδική και δυνατή φωνή του ο υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Γορτυνίας  κύριος Ευστάθιος Κούλης.  Και οι τρεις μαζί μάγεψαν το εκκλησίασμα . Το βράδυ της ίδιας μέρας στο πολιτιστικό μας κέντρο πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο εδώ και πολλά χρόνια πριν, το πανηγύρι μας με πολύ μεγάλη επιτυχία όπως μας διαβεβαίωσαν πολλοί Συμπατριώτες μας, με φαγητό - μουσική δωρεάν.           Με τη παρουσία τους μας τίμησαν Συμπατριώτες από το Μπαρδάτσι, πιστοί φίλοι μας, από τα Κακουρέικα ,από του Κοκορά ,από το Κρυονέρι ,από το Παλαιόκαστρο ,από την Δημητσάνα , από την Ζατουνα ,από τον Βλόγγο ,από την Μελισόπετρα, από την Παναγιά , από το Βλοχάραφτη και από την Λυνίσταινα.Επίσης με την παρουσία τους μας τίμησαν: ο Πολιτευτής της Ν. Δημοκρατίας ο Τσίρμπας Μαρίνος, ο Δήμαρχος από τον Δήμο Αγ. Βαρβάρας Αθηνών Καπλάνης Γεώργιος πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Γορτυνίας Ζούνης Πέτρος, ο τοπικός μας πρόεδρος Παναγόπουλος Θεόδωρος, ο τοπικός από του Κοκορά, ο Σμυρνής Κων/νος πρόεδρος των αποδήμων Λυνιστιάνων, ο α΄Αντιπρόερος της Ομοσπονδίας των Ολυμπίων & επίτιμο μέλος των Ριζοσπηλιωτών , ο αντιπρόεδρος των Λυνιστάνων, ο Ασημακόπουλος Αργύρης πρόεδρος στον Σύλλογο των Αραχωβιτών και δωρητής του μονίμου φωτισμού στο Πολιτιστικό μας Κέντρο, ο αντιπρόεδρος από τον Σύλλογο των Παλαιοκαστριτών Θεοχάρης Αναστάσιος, τα μέλη από τον Σύλλογο των Μπαδατσαίων - Καρβούνης Ιωάννης και Μπουρλέκας Ιωάννης,                                              Με μήνυμα μας έστειλαν τις ευχές τους ο Βαλασόπουλος Παναγιώτης και ο πολιτευτής της Ν. Δημοκρατίας Βλάσης Κων/νος
  • Η λύπη και η στενοχώρια όλων των Ριζοσπηλιωτών για την μεταφορά του ιερέα μας πάτερ Γρηγόρη σε άλλη ενορία είναι μεγάλη. Σαν Σύλλογος ελπίζουμε και παρακαλούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας και άξιο Ποιμενάρχη μας να μη μας αφήσει χωρίς Ιερέα .
Φωτογραφίες













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου